top of page

В УПЦ дали рекомендації, як поводитися в храмі у зв'язку з коронавірусом


Митрополит Львівський Філарет вважає, що необхідно дотримуватися приписів медиків, але не спекулювати на темі Святого Причастя, яке є на зцілення душі і тіла.


Глава Синодального відділу з питань охорони здоров'я та пастирської опіки медичних закладів УПЦ митрополит Львівський і Галицький Філарет (Кучеров) закликав паству серйозно ставитися до запобіжних заходів під час епідемії коронавірусу, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.


«Люди повинні розуміти, що, слідуючи чітким рекомендаціям медиків і постановам влади, ми зможемо себе захистити від інфікування та поширення вірусу, – вважає митрополит. – Органи державного і місцевого самоврядування приймають відповідні рішення. Церква повинна сприяти тому, щоб донести важливу і корисну інформацію до відома віруючих людей. Кожна людина повинна з повною відповідальністю поставитися до того, що відбувається».


Глава Відділу з питань охорони здоров'я підкреслив, що людям, які відчувають нездужання, слід не відвідувати богослужіння, а священнослужителям необхідно особливо уважно поставитися до заходів епідеміологічної безпеки в храмах.


«На період пандемії слід утриматися від цілування святинь, замінивши його поклоном. Священикам необхідно утриматися від благословення через цілування руки. У храмах варто розглянути можливість застосування одноразових стаканчиків для запивки після причастя або обмежитися, відповідно до грецької традиції, споживанням виключно антидору», – розповів глава Відділу з питань охорони здоров'я.


Разом з цим, митрополит наголосив, що спекулювати на питаннях про Святе Причастя не можна, оскільки Святі Тіло і Кров Христові дані нам для зцілення душі і тіла.


«Відсутність скарг і подяка Богу за все випробування приносять духовну розраду, дають силу долати спокуси і скорботи, – зазначив ієрарх. – Церква нагадує нам про терпіння до людей, турботу про ближніх і про підтримку добрим словом. Більше любові і добра – менше суєти і паніки, яка руйнує образ мислення і провокує до необдуманих дій. Саме під час народних лих і скорбот Церква з особливим почуттям закликає нас до спільної молитви, покаяння і посту. Великий піст – це сприятливий час для особливих роздумів, стриманості і молитви».


Як зазначив митрополит, хвороба завжди недоречна і викликає обмеження свободи. Від нашого до неї ставлення залежить, чому послужить захворювання: духовному зростанню або духовному падінню, викликаному панікою і відчуженістю.


«Від епідемії не застрахований ніхто, тому тільки завдяки злагодженим діям і здоровому підходу можливо мінімізувати наслідки захворювання, і скоротити територію її поширення. Допомагайте один одному, підтримуйте один одного і моліть Господа про милість», – резюмував митрополит Філарет.


Джерело: https://spzh.news

Новини
Архів
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page